Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Heves esőzések és havazások a nagyvilágban

 

Csütörtökön heves esőzés okozott fennakadásokat Hawaii Oahu szigetén. Az Egyesült Államok déli államaiban a szokatlan havazás miatt állt meg az élet rövid időre. Európában egy mediterrán ciklon okoz havazásokat és heves esőzéseket Olaszország és az Alpok térségében.

Forrás: ICI

Sok hó az Alpokban

 

Az Egyesült Államok legfiatalabb államában, a Hawaii-szigetcsoport egyik szigetén, Oahun, csütörtökön felhőszakadás okozott fennakadásokat. A heves esőzés során a szigeten a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége helyenként megközelítette a 100 millimétert

A térségben nem kellett kitelepíteni az embereket, de a lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult hirtelen árvizek számos lakóházat és utat elöntöttek, egy helyen pedig sziklaomlást idéztek elő.

Nemcsak Hawaiin tartogatott a tegnapi nap időjárása meglepetéseket, az Egyesült Államok déli államaiban is szokatlan jelenséggel találkozhattak az ott élők, Louisiana, Mississippi és Alabama államokban havazott. Az intenzív havazás következtében gyorsan fehér hótakaró borította be az utakat. Louisiana államban helyenként 20 centiméter hó hullott, de még az állam délkeleti részén fekvő New Orleanst is két centiméteres hótakaró borította. A nagy hó miatt bezártak több iskolát és hivatalt.

Igaz, a hó nagy része a délutáni órákra elolvadt, az éjszakai fagy viszont további nehézséget okozott. A csúszós utakon rengeteg baleset történt.

Az Egyesült Államok déli részén viszonylag ritka vendégnek számít a hó, New Orleansban például a mostani havazás előtt utoljára 2004 decemberében láttak havat.

A Földközi-tenger középső medencéje felett örvénylő mediterrán ciklonnak köszönhetően jelentős mennyiségű csapadék hullik Olaszországban és Alpok térségében. Az Alpok síterepein a lehullott friss hó mennyisége helyenként az egy métert is meghaladja. Ami a hegyekben hó formájában hullik, az Olaszország alacsonyabban fekvő területein esőként esik. Az óriási esőzések alkalmával csütörtökön Rómában 100 millimétert is meghaladó csapadék hullott, ez azt jelenti, hogy egyetlen éjszaka alatt annyi eső esett, mint normális esetben egész decemberben szokott.

A Tiberis folyó partján fekvő olasz fővárosban a hatóságok ma már árvízvédelmi készültséget rendeltek el, mert a folyó kilépett medréből.  Az Olaszországot sújtó ítéletidőnek már egy halálos áldozata is van.

Heves esőzések, aszály és forróság a nagyvilágban

 

Ez a cikk 298 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
 
eszközök:

Míg Haiti szigetén az elmúlt napokban zajló heves esőzés következtében kialakult földcsuszamlások nehezítik az ott lakók életét, addig Cipruson az aszály okoz egyre nagyobb problémát. Indiában pedig már hetek óta tart a hőség, Nagpurban lassan már három hete 40 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérnek.

Forrás: ICI

 

 

Latin-Amerika egyik legszegényebb és legsebezhetőbb országa Haiti, ahol az erdőirtások során a sziget erdőinek közel 90%- át kivágták. Ez azért is jelent óriási problémát, mert az erdőirtás következtében a talaj kevesebb vizet képes elnyelni, és mivel már nincsenek fák, amelyeknek a gyökerei útját állhatnák a meginduló nedves talajnak, már semmi sem védi a falvakat a földcsuszamlások ellen. A mostani felhőszakadás alkalmával lehullott eső felduzzasztotta a hegyekből induló folyókat, és a sáros folyam házakat döntött össze a sziget fővárosának, Port-au-Prince-nek a közelében. A földcsuszamlásnak eddig legkevesebb már három halálos áldozata van.

Míg Haitin az óriási esőzés, addig Cipruson épp az eső hiánya okoz egyre nagyobb problémát. A szigeten az idei télen minimális mennyiségű csapadék hullott, és a hivatalos mérések azt mutatják, hogy az elmúlt 35 évben Ciprus átlagos évi csapadékmennyisége körülbelül 20 százalékkal csökkent. A szigeten már hetek óta nem volt kiadós esőzés, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy a nyár közeledtével egyre melegebbek lesznek a nappalok, a hőmérséklet helyenként már most is megközelíti a 30 fokot, ami súlyos vízhiány kialakulásához vezethet. A ciprusi kormány már tárgyalásokba kezdett Görögországgal, hogy a következő két hónapban esetleg onnan importálnának vizet a sziget lakói számára.

Indiában már három hete tart a forróság, amely a legújabb előrejelzések szerint várhatóan még a jövő hét folyamán is folytatódik. Nagpurban már április 11-e óta nem csökkent 40 fok alá a nappali hőmérséklet. Az eddigi legmelegebb nap április 24-e volt, akkor 44,6 fokig melegedett a levegő.

 

 
 

 

Képgaléria
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 150256
Hónap: 2780
Nap: 105